cancel
Showing results for 
Show  only  | Search instead for 
Did you mean: 
benkell
Level 2

Cannot Install InstallSheild Application After Windows 7 Updates

Good Morning -

I don't know if I'm in the correct forum or not so apologies if incorrect. I simply need assistance with something related to an installer package created with InstallShield 10.

I am an SCCM Engineer who is trying to get a specific application to deploy to various systems. The application in question exists as an EXE file but when extracted contains an ISScript10.msi and the actual application MSI. Unfortunately, I cannot install one, then the other to have a successful overall installation of the application.

The reason I am posting is that when deploying this application (via command line string using EXE file), it successfully deploys to Windows 7 - unless it has the latest updates installed. If updates are installed, it fails.

Attached are two log files from the EXE's installation. When comparing them, you will see that it seems to be an InstallShield error around line 203. I have tried contacting the manufacturer who has a new version of this software, but was asked to try to get this version to work.

So - is there any way for me to fix this installer or update the InstallShield part of it perhaps to get it to work with updated Windows 7 systems?

Thank You!

Note
I tried a few ways to upload the log files, but couldn't get them to attach. Therefore, below is a snippet of the differences. The differences begin at about line 200 which is where I am pasting about 20 lines of each from. The first file is from the app installation on a Win7 VM OEM where the app installed. The other is from the exact same deployment but on a Win7 VM OEM with Windows Updates installed.

Win7 OEM - App Installed Correctly (No Windows Updates Installed)
Action start 9:34:42: ISStartup.
1: The InstallScript engine version currently installed on this machine is adequate.
MSI (s) (98!08) [09:34:42:398]: PROPERTY CHANGE: Adding ISStartupEvent property. Its value is 'E3442398'.
1: Event 'E3442398' is created
1: GetInstallDriver, Can not find InstallDriver in ROT table, Return Code = 0x800401e3
1: {BA15FBE2-0241-44E9-B8DC-E0A8275E52BF}
1: CoCreateInstance failed with error 0x80040154, try a second approach.
1: Forcing item moniker {29DA3982-1536-47F3-90E9-C2F7E3D34A5D} into ROT...
1: Extract supporting files
1: Failed to extract _IsUser.dll, Ignore it.
MSI (s) (98!08) [09:34:44:229]: Note: 1: 2732 2: 0
MSI (s) (98!08) [09:34:44:233]: Note: 1: 2732 2: 0
1: Failed to extract IGdi.dll, Ignore it.
MSI (s) (98!08) [09:34:44:241]: PROPERTY CHANGE: Adding ff9ef67406aa11d5ab9800b0d02332eb property. Its value is 'g'.
1: Ev55864420
MSI (s) (98:E4) [09:34:44:241]: Doing action: ISSetupFilesExtract
Action ended 9:34:44: ISStartup. Return value 1.


Win7 OEM - App Install Failed (All Current Windows Updates Installed)
Action start 9:33:22: ISStartup.
1: The InstallScript engine version currently installed on this machine is adequate.
MSI (s) (F4!08) [09:33:22:589]: PROPERTY CHANGE: Adding ISStartupEvent property. Its value is 'E3322589'.
1: Event 'E3322589' is created
1: GetInstallDriver, Can not find InstallDriver in ROT table, Return Code = 0x800401e3
1: {BA15FBE2-0241-44E9-B8DC-E0A8275E52BF}
1: Extract supporting files
1: Failed to extract _IsUser.dll, Ignore it.
MSI (s) (F4!08) [09:33:23:398]: Note: 1: 2732 2: 0
MSI (s) (F4!08) [09:33:23:402]: Note: 1: 2732 2: 0
1: Failed to extract IGdi.dll, Ignore it.
1: Ev3663140
1: ISMsiServerStartup Failure, Failed to Open the shutdown event, Error = 0x36b7
1: MsiServerStartup failed. Abort installation.
CustomAction ISStartup returned actual error code 1603 (note this may not be 100% accurate if translation happened inside sandbox)
MSI (s) (F4:F8) [09:33:23:444]: Doing action: ISCleanUpFatalExit
Action ended 9:33:23: ISStartup. Return value 3.


Thanks!
Labels (1)
0 Kudos
1 Reply
tjohnson1
Level 7 Flexeran
Level 7 Flexeran

You will need to run the EXE as the the install is most likely an InstallScript MSI which uses both files at the same time to complete the install. Also, as the install was created with InstallShield 10, Windows 7 is not a valid OS for install. If this is one of your installs please try upgrading the project to InstallShield 2013 (http://learn.flexerasoftware.com/content/IS-EVAL-InstallShield-Professional) and see if you receive the same error. If this is a 3rd party install, then you can use AdminStudio to repackage the install into an MSI (http://learn.flexerasoftware.com/content/AR-EVAL-AdminStudio). Both links are for a free 21 day trial of the software.
0 Kudos